Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

 • 020 - 615 99 11
 • info@dcadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

26-05-2017

Dit veroorzaakt brand

Brand is een van de grootste oorzaken van verlies van bezit. Kijkend naar de inboedel- en de woonhuisverzekering neemt het brandrisico dan ook het grootste deel van de premie in. Maar wat zijn de grootste veroorzakers van brand? En hoe maak je de kans op brand dus zo klein mogelijk?

Wanneer je kijkt naar de verschillende oorzaken van brand springen een paar er eigenlijk direct uit. 

 • Koken
 • Schoorsteenbrand
 • Elektrische apparaten
 • Spelen met vuur
 • En roken.

Koken als veroorzaker van brandschade?

Eigenlijk moet je dit dan toespitsen op de 'vlam in de pan'. Zo'n steekvlam kan ontstaan wanneer de inhoud van brandschadede pan zelf al brandbaar is (olie, hete boter etc.) én de temperatuur daarvan te hoog wordt. En wanneer dan ook nog eens de afzuigkap aanstaat, die de vlammen het afvoerkanaal kan inzuigen is brand als snel het gevolg.

Hoe ga je daarmee om?

Iedere deskundige zegt dan onmiddelijk: 'Raak niet in paniek'. Maar ja, dat is makkelijk gezegd. Want brand in de keuken is zoiets bedreigends, dat impulsieve beslissingen al snel leiden tot verkeerde handelingen. Daarom een paar tips:

 1. Gebruik GEEN water om de vlammen te doven. Want dat kan een directe steekvlam tot gevolg hebben, met ernstige letselschade tot gevolg. 
 2. Beter is de pan met een deksel afsluiten, zodat er geen zuurstof meer bij kan. Het vuur in de pan gaat dan vanzelf uit.
 3. Sluit de warmtebron direct af
 4. En doe ook de afzuigkap uit.
 5. En bel dan toch maar de brandweer. Want de vlammen zouden door de afzuigkap opgezogen kunnen zijn, zodat er ergens anders al iets aan het smeulen is. Laat de brandweer dit controleren.

Schoorsteenbrand

Jaarlijks zijn in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden. Dat is veel. De oorzaak ligt meestal in een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. En daar ligt dan ook gelijk de mogelijkheid schoorsteenbrand te voorkomen: minimaal één keer per jaar laten vegen. En liefst vóór het stookseizoen. 

Elektrische apparaten

Meerdere apparaten aansluiten op één stopcontact en dan via verlengsnoeren allemaal van stroom voorzien, is wel makkelijk. Maar het is bijna vragen om moeilijkheden. Want ieder apparaat vraagt zijn eigen hoeveelheid stroom. En al die porties stroom kunnen ervoor zorgen, dat het verlengsnoer te warm wordt en doorbrandt. 

En wanneer dan toch een verlengsnoer gebruikt wordt, ROL DAT DAN HELEMAAL AF!

En dan het meest beruchte elektrische apparaat: de wasdroger. Leeg na iedere droogbeurt het deurfilter. Maak ook eens per jaar de filters aan de achterkant en de condensator aan de voorkant schoon. Gewoon, onder de kraan. En dan nog een inkopper: zorg dat je thuis bent als de wasdroger aanstaat.

Spelen met vuur

Niet alleen kinderen vinden het leuk met vuur te spelen. Volwassenen kunnen er ook wat van. Denk bijvoorbeeld aan het onstabiel neerzetten van kaarsen. Nog een leuke: brandende kaarsen dicht bij het gordijn. Echt waar, het gebeurt. 
En deze: de barbecue. Nog steeds wordt deze bij echt heel veel mensen aangestoken met benzine, petroleum of spiritus. Gewoon gebruik maken van aanmaakblokjes doet hier wonderen.

Roken

Hoewel we met z'n allen minder zijn gaan roken, is roken nog steeds een belangrijke veroorzaker van brand. In bed roken is bijvoorbeeld bepaald gevaarlijk. Net als het weggooien van smeulende peuken (in de prullenbak is een stevige brand zomaar in gang gezet. En in de natuur branden zelfs hele bossen erdoor af). 

Tip:

Brandschade thuis is dus vaak goed te voorkomen. En wanneer het dan toch een keer zou gebeuren, zorg er dan voor dat brandmelders u bijtijds wakker maken......

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens