Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020 - 615 99 11
  • info@dcadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

11-10-2017

Ouder-kind hypotheek. Wat zijn de regels?

Ouders kunnen soms voor hun kinderen op een interessante manier voor hypotheekbank spelen. Zorg er wel voor dat de constructie dan aan de regels voldoet. Want voor de kinderen kan recht bestaan op hypotheekrenteaftrek!

Een hypotheek via de ouders is ook wel bekend onder de naam familiehypotheek. Het is minder formeel en ouders zijn waarschijnlijk minder kritisch dan de gemiddelde bank. Maar het is nogal iets om te regelen met je ouders. Je leent namelijk een groot bedrag.

Moeten ouders vermogend zijn om jou een hypotheek te verstrekken?

Dat zou wel moeten als je het volledige bedrag leent bij jouw ouders. Maar vaak gaat het niet om een volledige, maar om een gedeeltelijke financiering. Het 'eerste' bedrag leen je gewoon bij je ouders en voor de rest van het bedrag klop je dan bij de bank aan.
Het 'eerste' bedrag schenken is ook een optie, maar een hypotheek kan voor beide partijen voordelig zijn.

Wat is het voordeel van een hypotheek bij jouw ouders?

Het grootste voordeel is dat ouders over het algemeen zeer soepel zijn. Zij doen het niet voor het rendement, maar meestal om hun kind verder te helpen. Vaak wordt deze manier van financieren van een huis ook ingezet als het volledig financieren bij een bank niet lukt, maar ook zonder noodzaak is het te overwegen. Als de lening voldoet aan de voorwaarden bestaat zelfs gewoon recht op hypotheekrenteaftrek.

Een voorwaarde is dat ook de lening van de ouders met periodieke bedragen moet worden terugbetaald. En maximaal 30 jaren na het afsluiten van de hypotheek, moet de schuld dan volledig zijn afgelost. De hypotheek moet ook aangemeld worden bij de Belastingdienst. Tot slot moet de verschuldigde hypotheekrente marktconform zijn. Dat houdt in dat de afgesproken rente niet meer dan 25 procent mag afwijken van de markt. Je verwacht het misschien niet, maar een zo hoog mogelijke rente is gunstig!

Gunstig voor ouders en kind

De hypotheekrente moet zo hoog mogelijk zijn, omdat dit gunstig is voor de ouders. Ze kunnen bij een bank kiezen voor een spaarrente van 0,1 procent, of ze gebruiken het geld om tegen een veel hoger percentage als hypotheek aan uit te lenen. De betaalde rente aan jouw ouders kun je dan gewoon aftrekken van jouw inkomen.
De ouders kunnen hun zoon of dochter mee laten profiteren van het hoge rendement door een deel van de betaalde rente weer terug te schenken. Per jaar geldt er een schenkingsvrijstelling van 5.320 euro (2017). Maak niet de fout om de rente en de schenking te verrekenen. Dat mag namelijk niet. Je moet de verschuldigde hypotheekrente wel echt overmaken.

Wel eerst even naar de notaris?

Het hoeft niet perse via een notaris, maar bij twijfel kunnen jullie toch beter naar de notaris gaan. Dan kun je ook gelijk de voorwaarden goed vastleggen en misschien zelfs een link leggen met het testament van de ouders.

Hoe dan ook, ook dit is echt maatwerk!

Want niet alles is toegestaan. n ook de vorm van de lening moet aan eisen voldoen. Maar de constructie kan zowel voor de ouders als voor het kind erg interessant zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens