Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020 - 615 99 11
  • info@dcadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

30-11-2017

Een lening afsluiten. Waar moet je op letten?

Voor het afsluiten van een lening gaat de eerste gedachte waarschijnlijk uit naar de bank waar ook de betaalrekening loopt. Maar er zijn meer opties.

Er zijn verschillende doelen waar een lening voor afgesloten kan worden. Toch is een lening voor een auto niet te vergelijken met een lening voor het verbouwen van een woning. Het afsluiten van een lening is dan ook echt maatwerk.

Waar zitten de verschillen? 

Het meest in het oog lopend zijn natuurlijk de verschillen in rente. De diverse aanbieders verschillen enorm. En het zou zonde zijn om teveel te betalen.

De leenvorm

De leenvorm moet goed passen bij het bestedingsdoel. Bijvoorbeeld een doorlopend krediet past niet bij het financieren van een auto. Want een doorlopend krediet los je niet binnen een bepaalde periode af. Je betaalt de maandlasten en je kunt gedurende de looptijd weer extra geld opnemen binnen het krediet. Een persoonlijke lening los je wel binnen een bepaalde periode af. Welke van de twee de voorkeur zou kunnen verdienen is dus mede afhankelijk van de vraag hoe lang het (te financieren) object meegaat. Een auto die 6 jaar mee gaat zou je dus niet moeten financieren met een krediet dat langer duurt.

Een hypotheek of een persoonlijke lening?

Heb je geld nodig voor het verbouwen van de eigen woning? Het afsluiten van een tweede hypotheek lijkt dan de meest logische keuze. Alleen heeft dat dan te maken met de vraag hoe hoog de lening moet zijn.
Voor een tweede hypotheek zul je advies moeten inwinnen. Ook de notaris stuurt een factuur. En soms spelen ook taxatiekosten een rol. Is het te lenen bedrag dus aan de lage kant, dan kan het best wel eens voordeliger zijn om te financieren via een persoonlijke lening. Want dat kent al die kosten niet. Overigens kun je ook in dat geval (woningverbetering) nog steeds profiteren van het fiscaal voordeel. De rentelasten kun je aftrekken van het inkomen.

De voorwaarden kunnen van doorslaggevend belang zijn

Ga niet blind voor de laagste rente. Kijk ook naar de voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld na overlijden? Wordt de lening het probleem van de nabestaanden of komt de schuld te vervallen? En let niet alleen op de maandlasten, maar ook op de looptijd van de lening.

Meerdere leningen? Voeg ze samen

Heb je meerdere kleine leningen? Door ze samen te voegen heb je nog maar met één partij te maken om de schulden weer af te lossen. En dat maakt het een stuk overzichtelijker. 
Is er een bestaande hypotheek en moet er aanzienlijk verbouwd worden? Overweeg dan om iets meer hypotheek aan te vragen en dat meerdere te gebruiken om versneld de oude lening (boetevrij) af te lossen. Want dat kan dan weer schelen in de te betalen rente op de oude hypotheek. Niet alle banken accepteren deze 'truc', maar het is soms het proberen waard.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens