Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020 - 615 99 11
  • info@dcadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zelfs Bitcoins zijn niet belastingvrij

De overheid belast iedere burger die op 1 januari geld op zijn spaarrekening had staan met vermogensrendementsheffing (de oude 'vermogensbelasting'). Al is daar wel een vrijstelling bij van toepassing. Maar niet alleen daarover. Ook andere vermogensbestanddelen tellen mee. 

In het verleden werd de vermogensrendementsheffing gewoon vermogensbelasting genoemd. En niet alleen de naam is veranderd. Ook de manier waarop de heffing wordt berekend is gewijzigd. Maar de heffing wordt nog steeds berekend over jouw vermogen, en dat beslaat meer dan alleen jouw spaarrekening.

Ons belastingstelsel bestaat uit boxen

In ons belastingstelsel is er een verdeling in box één, twee en drie. In box drie zit jouw vermogen. Bijvoorbeeld inkomsten uit arbeid of winst uit een eigen bedrijf vallen in box één. Met box twee krijg je alleen te maken als je een aanmerkelijk belang in een bedrijf hebt. De eigen woning valt in box één, dus ook de overwaarde in de woning. Een vakantiehuis is geen eigen woning, dus valt deze wel in box drie. Spaargeld, een belegd vermogen en vermogen in Bitcoins en andere cryptomunten vallen in box drie.

Wanneer worden bezittingen als vermogen gezien?

Of bepaalde bezittingen wel of niet meetellen is vaak een discussie over te voeren. En het is ook echt lastige materie. Een nieuwe auto met een waarde van 30.000 euro hoef je bijvoorbeeld niet als vermogen op te geven. Maar wanneer het gaat om een klassieke VW bus, die je als belegging bezit, wel. Want de bus is hier geen gebruiksvoorwerp, dus wordt het gerekend tot het vermogen.
Kunst aan de muur kan gezien worden als vermogen, maar ook als een onderdeel van de inboedel. Hierbij zal de waarde van het kunstwerk ook zwaar meetellen om te bepalen of het vermogen is of een onderdeel van de inboedel.
Een tweede huis, spaargeld, aandelen, het is allemaal 'vermogen' in box 3. 

Hoe hoog is de heffing over vermogen?

De hoogte van de heffing is afhankelijk van de omvang van het vermogen en van de hoogte van de spaarrente. De heffing wordt berekend met een complexe formule, maar voor 2018 komt het neer op een heffing van 0,61 procent over het vermogen. Bij een vermogen van één ton of meer is de heffing over het meerdere hoger. Je mag er wel een vrijstelling van 30.000 euro per belastingplichtige op in mindering brengen. Partners hebben dus recht op een vrijstelling van 60.000 euro.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-10-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.