Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020 - 615 99 11
  • info@dcadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wie betaalt bij schade met de bedrijfsauto?

Wie draagt de kosten en het risico bij schade aan de bedrijfsauto door een werknemer?

De werkgever is aansprakelijk voor het gedrag van werknemers tijdens werktijd. Hoe zit het bij een ongeval met de bedrijfsauto? En bij roekeloos rijgedrag?

Een werknemer van een pizzeria bezorgt op verzoek van de werkgever een pizza met de bedrijfsauto. Hij ziet een weggetje van rechts over het hoofd en rijdt een fietser aan. Qua aansprakelijkheid is dit geen moeilijke kwestie. De schade wordt geclaimd op de bedrijfsautoverzekering. Maar niet altijd is het duidelijk hoe het zit. Hoe zit het bijvoorbeeld als de werknemer met 120 km per uur door de bebouwde kom rijdt en een aanrijding veroorzaakt?

Wanneer ligt de schuld bij de werknemer?

Een werknemer die tijdens zijn werk een ongeval veroorzaakt is het probleem van de werkgever. Daar ligt namelijk de eindverantwoordelijkheid. Als het ongeval veroorzaakt is met een motorrijtuig, volgt er een vergoeding vanuit de verplichte motorrijtuigenverzekering. Ook bij een verkeersovertreding keert de motorrijtuigenverzekering in principe uit. Maar een werknemer is niet altijd vogelvrij. Bij opzettelijk veroorzaakte schade kan de schade verhaald worden op de schadeveroorzakende werknemer. Ook bij roekeloos rijgedrag is het mogelijk, maar wel erg lastig. Bij een snelheidsovertreding hoeft er niet gelijk sprake te zijn van roekeloos gedrag. In een uiterste geval kan de rechter hierover oordelen.

Is de werknemer zelf verzekerd voor een veroorzaakt ongeval?

Op de bedrijfsautoverzekering van het voertuig is schade met de auto verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) van de werknemer of de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunnen niet voor schades met motorrijtuigen opdraaien. Dergelijke schade zijn uitgesloten. En de AVP keert ook niet uit bij schade tijdens het werk. 

Hoe zit het bij letselschade?

Letselschade aangericht aan anderen is te claimen op de verzekering van de bedrijfsauto. De werkgever is ook aansprakelijk voor letselschade van de besturende werknemer zelf. De meeste kosten worden gedragen door bijvoorbeeld de zorgverzekeraar en de WIA bij arbeidsongeschiktheid, maar het is en blijft de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Woon-werkverkeer is het risico van de werknemer zelf

Zodra een werknemer naar huis rijdt, is de werkgever in principe niet meer aan te spreken voor schade. Het ligt anders als de werknemer onderweg nog een opdracht heeft om bijvoorbeeld een pakketje bij een klant af te leveren. Als het woon-werkverkeer wordt afgelegd met een bedrijfsauto, kan het de werkgever nog wel financieel raken. Een met de bedrijfsauto veroorzaakt ongeval wordt nog steeds gewoon geclaimd op de polis zelf. De schade aan de bedrijfsauto zelf is nog steeds het probleem van de werkgever als de auto WA of WA beperkt casco verzekerd is. Ook bij de uitgebreidere WA casco merkt de werkgever er vaak financieel nog iets van. Door de claim daalt het aantal schadevrije jaren. Dit kan zorgen voor een hogere premie in het nieuwe verzekeringsjaar.

De werkgever kan bij schade in de meeste gevallen dus geen claim neerleggen bij de werknemer. Maar met de juiste verzekeringen dek je de risico’s af.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-04-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.